Personakt Antavla

15447296 Karl 'döve'

Jarl. Blev högst 55 år.

Far:30894592 Bengt Folkesson 'Snivels' (1110 - )
Mor:30894593 Ulfhild (Sigrid) Björnsdotter (Lakman) (>1102 - )

Född:1165
Död:1220-08-08 EstlandStupade

Barn med ?

Barn:
7723648 Karl Karlsson [Ulv] (1220? - 1255?)

Noteringar

Släkten använde aldrig släktnamn. Ulv är senare tids benämning på släkten, efter vapenbilden som var en tilbakaseende ulv (varg). Karl 'döve' var stamfar för den ätten.
Källa: ÄSF del III s.296
Karl den döve var bror till Birger Brosa och blev jarl 1219. Året efter stupade han i ett korståg mot esterna.
Källa: Egen sammanställning

Karl hade en vingad pil i sin sköld.
Källa: Egen sammanställning
----------------------------------------------------------------------------------------
Barn: Ulf "fasi" Karlsson (- 1248)
Karl Karlsson
--------------------------------------------------------------------------------
Noteringar
Karl "den döve" var jarl av Folkungaätten och farbror till Birger Jarl, Stockholms grundare. Karl var halvbror till jarlen Birger, som i isländska källor kallas Brosa (vilket betyder "den leende").
Karl Bengtsson hör till de personer i den svenska historiens gryning som är nämnda i flera källor. Han är omnämnd i Hakonarsagan, en kungasaga som skildrar den norske kungen Håkon Håkonsson, och där ges han tillnamnet "Döve". I ett dokument, daterat 1219, kallas han jarl, ett av de högsta ämbetena i riket.

Vid denna tid tävlade tyska och danska korsfarare i Baltikum om att karva ut egna terretorier med underkuvade, nödtorftigt kristnade, baltiska och finsk-ugriska bönder som ovillig arbetskraft på åkrar och fält. Svenska herremän ville också ha en bit av kakan, vilket ledde till att biskop Karl deltog i ett krigståg i österled.

Expeditionen leddes av kung Johan Sverkersson. Till en början hade fälttåget framgång och kungen inrättade sitt högkvarter i Leal (nuvarande Lihula). Här övertog svenskarna en fornborg, belägen på en hög kulle och skyddad av branter på tre sidor. Med basen säkrad ryckte hären vidare in i Estland. Befolkningen underkuvades och tvingades acceptera kristendomen genom dop. Efter, som han ansåg, väl förrättat värv återvände kung Johan till Sverige.

Men sedan gick allt snett: Öselborna stormade borgen Leal och segrade. Biskop Karl stupade den 8 augusti 1220 tillsammans med jarlen Karl "den döve" och det svenska väldet i västra Estland gick förlorat.

Den 29 november 2001 kunde Statens historiska museum ropa in en riksklenod på auktion i Stockholm: en sigillstampav brons, som tillhört medeltidsjarlen Karl Bengtsson. Det unika föremålet klubbades för ett rekordbelopp, 800 000 kronor. Den ansenliga köpeskillingen samlade museet in bland en rad privatpersoner, stiftelser, fonder och andra välvilligt inställda. Säljare var en anonym privatperson.--------------------------------------------------------------------------------
Källor
1) Dick Harrison - Karl Knutsson