Personakt Antavla

247072476 Karl Sverkersson

Kung av Svear och Götar ca 1161-1167. Blev ca 32 år.

Far:61789748 Sverker I d.ä (1100? - 1156)
Mor:61789749 Ulfhild Håkansdotter (1095 - 1148)

Född:omkring 1135
Begravd:Alvastra, Alvastra kloster, Östergötland 1)
Död:1167-04-12Visingsö, Stigby (nära borgen Näs)

Dödad på borgen Näs (Visingsö i Vättern)
 

Äktenskap med 247072477 Kristina Stigsdotter-Hvide

Vigsel:omkring 1163

Barn:
123536238 Sverker II d.y Karlsson (1164? - 1210)

Noteringar

Vald till kung ca 1161 efter att ha besegrat och dödat Magnus Eriksson.
Karl tycks ha varit erkänd som kung i Götaland före 1160 och kan ha varit inblandad i de händelser som ledde till Erik den heliges död; troligen hade han makten i Västergötland även under företrädarnas regering.

Från Karls regering härstammar de äldsta bevarade, i Sverige skrivna urkunderna, en av den med kungens sigill. Den är utfärdad tillsammans med ärkebiskop Stefan av Uppsala och gäller Viby kloster. Under Magnus regering blev Uppsala ett ärkestift. I ett brev den 5 augusti 1164 utnämnde påven en tidigare munk från Alvastra vid namn Stefan till Sveriges förste ärkebiskop på begäran av Karl, svearnas och göternas kung, biskoparna och jarlen Ulf.

Karl lämnade också betydande gåvor till bl a Vreta och Nydala kloster. Ett svenskt anfall mot Ryssland (Ladoga) ägde rum 1164, men misslyckades.

Den 12 april 1167 överfölls Karl, som vistades på borgen Näs (Visingsö i Vättern), av tronkrävaren Knut Eriksson och dödades. Han begravdes i Alvastra.

Källa: Lars O. Lagerqvist, Sverige och dess regenter under 1000 år--------------------------------------------------------------------------------
Källor
1) Lars O. Lagerqvist, Sverige och dess regenter under 1000 år
2) Directory of Royal Genealogical Data, Hull, England

--------------------------------------------------------------------------------
Noteringar
Karl Sverkersson, c:a 1130-1167, kung c:a 1161-1167.
Karl Sverkersson var son till Sverker d.ä. Karl var gift med Kristina Stigsdotter, dottern till en storman i Skåne.

Från Karls regering härstammar de äldsta bevarade skrivna urkunderna i Sverige, en av dem försedd med kungens sigill. Under sina år som Sveriges kung vistades Karl mest på Visingsö. Han avslutade faderns byggnadsprojekt på ön, borgen vid Näs och kyrkorna Ströja och Kumlaby. Idag finns delar av Ströja kyrka kvar - det är det mäktiga tornet som är en del av nuvarande Brahekyrkan. Ströja kyrka byggdes för att vara en kunglig helgedom.

År 1161 dödade Karl den danske prinsen Magnus Henriksson och valdes till kung. Tidigare hade han haft en stark ställning i Götaland, vilken med tiden blev osäker.

Men trots att Karl Sverkersson garderat sig så noggrannt på sin väl skyddade borg vid Näs på Visingsös södra udde, gick han inte säker på sin ö.

Efter skärtorsdagsmässan i Ströja kyrka på Visingsö, i april 1167, mördades Karl i Stigby på väg hem till sin borg vid Näs. Han höggs ner av en nygammal konkurrent om tronen, nämligen Knut Eriksson, son till Erik "den helige" Jedvardsson. Knut hade oförmärkt lyckats ta sig över till Visingsö. Mordet ägde rum i Stigby, inte långt från borgen Näs, och fortfarande står en ek planterad på platsen som ett minne av händelsen.

Under Karls regering blev Uppsala ärkestift och den engelske cisterciensermunken Stefan från Alvastra blev landets förste ärkebiskop. Stefan var engelsman och en av de första cisterciensermunkarna, som kommit till Alvastra. En delegation från Sverige hade rest till påven för att anhålla om att en ärkebiskop skulle invigas över götar och svear. Det splittrade riket skulle få en enda ledare för sin kyrka, utnämnd att samla alla stift i Svealand och Götaland under sig. Beslutet togs av påven Alexander III och i staden Sens i Frankrike invigdes Stefan söndagen den 5 augusti 1164 till Sveriges förste ärkebiskop - invigningen förrättades av Danmarks ärkebiskop Eskil. Detta enande av den kyrkliga organisationen 1164 lade grunden till skapandet av riksenheten Sverige.--------------------------------------------------------------------------------
Källor
1) Maja Hagerman - Spåren av kungens män