Personakt Antavla

30899120 Birger Brosa

Jarl. Blev högst 41 år.

Far:30894592 Bengt Folkesson 'Snivels' (1110 - )
Mor:30894593 Ulfhild (Sigrid) Björnsdotter (Lakman) (>1102 - )

Född:1161
Död:1202

Barn med 30899121 Birgitta Haraldsdotter Gille

Barn:
30894866 Knut Birgersson [Folkungaätten] (- 1208)
15449560 Folke 'Jarl' Birgersson (- 1210)

Noteringar

Jarl betydde ursprungligen "fri man". Men under vikingatiden blev det ett namn på lokala och regionala härskare. Från de isländska sagorna känner vi till namnen på ett stort antal jarlar i Norge, Danmark och Storbritannien. I det sistnämnda landet har titeln utvecklats till det engelska namnet för greve, "earl". I Sverige är vi betydligt fattigare på källor och det är först från slutet av 1100-talet vi känner till namn på jarlar. I Sverige fanns det bara en jarl samtidigt och det betraktades som det högsta ämbetet efter kungen. Exakt vilka arbetsuppgifter en svensk jarl hade är osäkert. Men de hade ofta befäl över ledungen (örlogsflottan) som bland annat användes vid korstågen mot Finland. Jarlarna var i regel besläktade med kungahuset och Birger Jarls son Valdemar blev den första kungen från Folkungaätten. Birger Jarl var även Sveriges sista jarl. När han dog 1266 ersattes jarlämbetet med titeln hertig. Både jarl och hertig översattes till dux på latin.
Birger Brosa omtalas som "svearnas och göternas jarl" från och med 1174. Hans släktskapsförbindelser med både Sveriges och Norges kungar gjorde honom till en inflytelserik makthavare. I slutet av 1100-talet var han kung i allt utom namnet då den gamle Knut Eriksson var oförmögen att regera. Och eftersom Knut Erikssons söner var omyndiga såg Birger Brosa till att hans svärson Sverker den yngre blev vald till kung. Birger Brosa vars tillnamn betyder "den leende" dog 1202.

Källa: Egen sammanställning /Mattias Loman--------------------------------------------------------------------------------
Källor
1) Directory of Royal Genealogical Data, Hull, England

---------------------------------------------------------------------------------
Noteringar
Vigsel: 1) Enligt Snorre Sturlasson var Birger gift med Brigida och hade sju barn. Se även Dick Harrison - Jarlens sekel sid 183 ff.
Barn: Folke Birgersson (- 1210)
Ingegerd Birgersdotter
Knut Birgersson (- 1208)
Magnus Birgersson
Filip Birgersson (- 1200)
Margareta Birgersdotter
Kristina Birgersdotter
--------------------------------------------------------------------------------
Noteringar
Birger Brosa "den leende", död 1202, den förste svenske jarl man känner till. Han tillhörde Bjälboätten, namngiven efter jordegendomen Bjälbo i Östergötland.
Birger Brosa var Sveriges mäktigaste man och under hans ämbetstid fick landet en lång och välbehövlig period av fred. Birger Brosa gjorde betydelsefulla insatser i sin tids nordiska politik, bl a stödde han birkebeinarnas ledare, Sverre, som blev norsk kung. Han byggde sin maktposition på släktskap med samtliga nordiska kungasläkter.--------------------------------------------------------------------------------
Källor
1) Dick Harrison - Jarlens sekel